keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Kuka meitä ohjaa..

Minua rupesi taas kerran vituttamaan oikein kunnolla kun ennen pääsiäistä olin kaupassa ja kuulin ihmisten juttuja leivässä, "ota sitä leipää missä on niitä kuituja paljon" ihmettelin että eikö ihmiset ihan oikeasti lue tai itse opiskele näitä juttuja yhtään. Voin tässä ja nyt kertoa niille ihmisille että ei niillä viljan kuiduilla ole mitään tekemistä terveyden kanssa, no miksikö. Koska viljan kuidut estävät vitamiineja ja muiden mikroravinteiden imeytymistä ja siten myös vähentävät vitamiinien saantia. Kuituja saa terveellisesti vihanneksista. Sitä paitsi ei ihminen tarvitse ravinnokseen leipää eikä edes sellaista leipää johon on lisätty kuituja. Leipä on suurimmaksi osaksi hiilihydraatteja jotka tekevät vain olon tukkoiseksi ja pöhöttyneeksi.




Suomalaiset ruokatalot ja oikeastaan lähes kaikki jotka liittyvät millään osin meidän syömiseemme ohjailevat ja teettävät kaikenmaailman tutkimuksia miksi juuri sinun kuuluisi syödä meidän tuotteitamme jos oikeasti lähtee tutkimaan asioita niin huomaa nopeasti että olen esimerkiksi 32 v niin minuahan on kusetettu hyvän ruuan merkeissä ainoastaan 32 vuotta ei kai se paljon ole?



Laitoin näille suurimmille ruokataloille kysymyksen vetämään että kertoisivat itse rehellisesti mitä minä vois ostaa kaupasta niin että niihin ei ole lisätty mitään ylimääräistä paskaa. Tietojen tultua kirjoittelen niistä jutun blogiini.



Pääsiäisenä oli aikaa taas itse tutkia asioita ja jr toimi taas mallikkaasti oraakkelina ja löysi hienoa juttua marjojen säilönnästä. Miten säilöt marjoja ilman pakastamista ja ilman SOKERIA.

Jutun kirjoittajaa lainatakseni " Suomen valtio julkisti talvisodan kynnyksellä kirjasen, jossa se kehotti kansalaisia varautumaan ankaraan talveen ja kartuttamaan ruokavarastoja luonnon antimista. Marjan säilönnässä mainittiin erinäiset apukemikaalit ja sokeri, joista oli pulaa. Jos tieto marjojen säilönnästä ilman sokeria olisi ollut, se olisi todennäköisesti lukenut kirjasesta. Miten tällainen tieto voisi tuhoutua? Ehkä sen kautta, että useimmat minun näkemät vanhat säilöntäoppaat olivat sokeriteollisuuden julkaisemia."







Evira jonka pitäisi valvoa meille syötettävää hyväksi ruuaksi kutsuttua paskaa on päättänyt laittaa sellaiset ohje arvot tietyille aineille että niistä ei tarvitse ilmoittaa tuoteselosteessa. Mitkä helvetin arvot ne sellaiset on että saadaan laillisesti laittaa meidän elintarvikkeisiimme myrkyiksi luokiteltuja aineita eikä niistä tarvitse ilmoittaa. Ei voi olla kuin nolla raja myrkyllisille aineille tai ainakin olisi edes kohtuullista ilmoittaa niistä rehellisesti.



Jos joku henkilö joka on töissä eviralla sattuu lukemaan tätä kirjoitusta voisi valaista minua ja osoittaa tietoni vääräksi. olisin kiitollinen.



Tehkää testi etsikää ensikerralla kaupassa käydessänne sieltä puhdasta lihaa, missä ei ole mitään lisättyjä myrkkyjä.. Löytyikö liha hyllystä? Entäpä palvelutiskiltä? Ei muuten löydy. Niihin kaikkiin on lisätty nitriittiä joka on jo sellainen myrkky mitä ei kannattaisi paljon tukea. No tarkkasilmäiset löytävät kyllä ihan muutaman tuotteen jossa ei ole lisättyä nitriittiä.



Pakaste altaasta löytyy riistaa ja se on hyvää koska niihin ei lisätä mitään. Tietenkin parasta löytyy läheiseltä luomutilalta niitä olisi hyvä tukea jos vaan on mahdollista.







En sitten ole oikein kirjoituksen mestari, enkä myöskään lääkäri.

Kaikki asiat blogissani on itse koettuja tai lukemalla gurujen kirjoituksia ja sieltä opittuja.

5 kommenttia:

  1. Löysin tän sun blogin kommenttisi perusteella. Onneksi olkoon hienosta muutoksesta ja kiinnostavasta bogista! Sinunlaisiasi herätteijöitä ja suunnan näyttäjiä tarvitaan!

    VastaaPoista
  2. Ymmärrän kyllä huolen ruoasta ja siihen lisätyistä aineista, mutta myös itse pystyy vaikuttamaan paljolti siihen, mitä ja miten syö ja oma kekseliäisyys on sallittua.

    Itse panostan terveelliseen syömiseen, tai se on minulle niin itsestäänselvyys, etten edes ajattele syöväni millään lailla poikkeavasti. Mielestäni käyttämäsi määritteet paska ja myrkky ovat jotain sellaista terminologiaa, että on vaikea ymmärtää mitä ajat takaa. Ymmärrän kyllä, että mutu-jutuilla mennään blogissasi, mutta olisi kiva saada jotain konkreettisia esimerkkejä em. termien ohelle, siis perus-glutamaattien lisäksi jne. Ja mistä näitä paskoja ja myrkkyjä tulee jos kuitenkin pääasiallisesti ostaa luomua ja valmistaa itse ruokansa alusta loppuun saakka? Näin ainakin itse toimin. Lihaa en syö, sillä se ei ole ekologisesti kovinkaan kannattavaa eikä tarpeellista.

    Olen itsekin huolissani siitä, kuinka ruokakulttuuri on ajautumassa siihen, että ruoka tulee ihmisten eteen helposti ja nopeasti. Kuitenkaan paasaamalla ihmeaineista, paskasta ja myrkyistä ei kovin pitkälle päästä. Ei ihmiset tee muutoksia pakkosyöttämällä asioita. Aivopesu-mentaliteetista jää kusetettu olo ja kuitenkin muutos elämäntapoihin pitäisi löytyä ihan itsestään. Suomalaisille kuitenkin tietoa terveellisestä ruuasta on tarjolla ja sivistyksestä sen suhteen ei ole puutetta, kuten esimerkiksi Jenkeissä. Nykissä ei tarvitse poistua kuin Manhattanilta niin halpa roskaruokakulttuuri alkaa näkyä.

    Se mikä on yhdelle hyvä, ei ole sitä automaattisesti toiselle. Ehdoton ruokavalio ja tietyistä tuotteista totaalinen kieltäytyminen eivät ole kovinkaan kestäviä ratkaisuja loppuelämän kannalta saati psyykkisesti, ruokaan kuitenkin tulisi suhtautua jollain lailla inhimillisesti. Minusta on hienoa, että olet löytänyt superfoodseja Suomen luonnosta, sillä gojien raahaaminen lentorahtina on yhtä typerää kuin sen ulkomaisen kurkun ostaminen, eikö;). Ehkä jotain logiikkaa siis tähänkin hommaan. Huvittaa myös ihmisten vilpitön usko kotimaisuuteen. En asua Suomessa, ja minulle kotimaista on se mitää täällä viljellään ja kasvatetaan. Syön paikallisia kasviksia ja hedelmiä ja ne ovat hyviä. Kaikkea ei vain täältäkään saa ja siksi osa tuotteista on luonnollisestikin tuontikamaa. Kuitenkin tomaatti on minulle tärkeämpi osa päivittäistä ruokavaliota kuin vaikka gojit tai maca. Paikallisessa luomukaupassa onkin tarjolla aivan kaikkea sampanjasta vauvanruokiin, mutta ei niistäkään kaikki ole kotimaista. Ymmärtänet siis, että joskus on tehtävä valintoja näissäkin jutuissa. Toisaalta tänne kotimaahani tuontimatkat ovat huomattavasti lyhyempiä kuin Suomeen ja on jokseenkin luonnollista, että hedelmälliset naapurimaat täyttävät osan tarjonnasta. Mielestäni on tärkeää, että ruoan terveellisyyden lisäksi koittaa ajatella sen eettisyyttä ja ekologisuutta, usein terveellinen syöminen tuntuu tapahtuvan sellaisella minä-minä-minä-asenteella. Eikä se suomalainen talvella kasvihuoneessa kasvatettu tomaatti ole yhtään sen parempi vaihtehto tästä näkökulmasta. Päinvastoin.

    VastaaPoista
  3. Olen itsekin hiilaritietoinen, mutten misssään nimessä hiilarikammoinen. En syö raffinoitua viljaa tai sokeria, mutta ehdoton en ole. Synttäreillä voin syödä palan kakkua tai karkkia toisinaan, eikä se vaikuta olotilaani saatika painooni millään tavalla, onhan perusruokavalioni kunnossa. Siksi en stressaa syömisestä.
    Harrastan kestävyysjuoksua ja hiilarien puute näkyy ja tuntuu heti tehoissa. Been there done that. Aloitan aamuni täysjyväviljalla eikä oloni muutu millään lailla tukkoiseksi tai pöhöttyneeksi. Painoindeksini huitelee jossain 18 tienoilla, joten mistään hiilarien aiheuttamasta ylipainostakaan ei voida puhua (ja olen siis nainen).
    Viljan kuidun on todettu myös hidastavan ikääntymistä (lähde: http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/ajcn.2009.28947v1?papetoc ). Toki suomalaiset tästä varmasti jo hyötyvät koska täysjyvävilja on suuri osa ruokavaliota, mutta silti on aikalailla hätiköityä tyrmätä jotkin ruoka-aineet automaattisesti hyvänä tai pahana.

    Olet oikeassa, että ruokailu vaikuttaa todellakin yleiseen hyvään oloon ja mielestäni sitä kautta myös psyykkiseen hyvinvointiin. On ihanteellinen tila jos ei tarvitse kamppailla painonsa kanssa, laskea jokaista suupalaa ja nauttii syömästään terveellisestä ruoasta. Kokkaaminen on hauskaa ja innostus ruokaan tekee siitä innovatiivista. Elämänsisältöä ruoasta ei kuitenkaan saisi tulla ja niinpä siis kannattaa se ravinnosta saatu energia ja hyvä olo käyttää hyödyksi monin tavoin. Onnea siis elämäntapamuutoksestasi ja tsemppiä jatkoon.

    VastaaPoista
  4. Okriina kiitos kuuluu sinulle hienoista ja maukkaista ohjeista joita blogisi pursuaa :)

    VastaaPoista
  5. bella00
    Kiitos hienoista kommenteista. Paskalla ruualla ja myrkky ruualla ajan sitä takaa että meitä on opetettu jo koulussa syömään tietyllä tavalla ja se tapa ei ole oikea tapa. Meille on mainosten ja tekaistujen tutkimusten perusteella kerrottu mitä kannattaa syödä että voit paremmin ja elät terveemmin. Paska ruoka/ myrkky ruoka on minun mielestäni sellaista ruokaa mihin on lisätty sellaisia ainesosia jotka eivät siihen kuulu kuten lihaan nitriittiä joka merkitään säilöntäaineeksi (E250) koska sillä pystyy myös säilömään, oikea syy nitriitin käyttöön on se että se tekee säilöö ja tekee esim. lihasta punaisempaa paremman näköistä ja myy siten kyseisen tuotteen paremmin.

    Suosittelen lukemaan Paula Heinosen ja Antti Heikkilän tuotantoa niistä selviää paljon ja myös hyvä paha lisäaine kirja olisi hyvä lukea.

    Luomu on tärkeää koska et muuten voi tietää mitä torjunta aineita ja säilyvyyttä lisääviä aineita kyseisissä tuotteissa on käytetty. Pitää muistaa että suurin osa torjunta aineista kertyy kehoon.

    Hyvin harvat ihmiset vielä tällä hetkellä ostavat kaiken luomuna ja elävät puhtaasti kuten sinä tai minä, kun menen täällä kauppaan näen siellä entisen itseni ostamassa täysin tietämättömänä näistä asioista valmisruokia ja säästämässä ostamalla espanjasta tuoduilla vihanneksilla. Jos menisi tunniksi seisomaan kassanviereen ja laskisi jokaisen jolla on pelkästään puhdasta ravintoa olisi pitkä tunti.

    Minulla ei ole henkilökohtaisesti mitään ruokavaliota syön edelleen ihan mitä tekee mieli, olen vain huomannut että makean himo on hävinnyt lähes kokonaan ja nautin nykyään enemmän puhtaudesta ja niistä oikeista maku elämyksistä mitä puhdas ravinto minulle antaa. Jos menen juhliin voin siellä syödä hyvällä omallatunnolla kaikkea ja juoda ihan mitä vain koska tiedän jo etukäteen että saan niistä joitain oireita mutta ne antavat kuitenkin sen hetkisen nautinnon ja mikään ei voita sitä että pääsen takaisin nykyiseen omaan ruokailutottumukseen mikä tekee minulle aivan mahtavan olon.

    Ei pitäisi koskaan ajautua sellaiseen tilanteeseen että joku asia pitää olla ehdoton, ellei se suoranaisesti vaaranna terveyttä. Olen sitä mieltä ettei minun tarvitse itseeni työntää hiilareita makaronin, perunan ja pullan muodossa vaan saan kyllä niitä kuitenkin kun syön pataattia ja tomaattia etz etz.. Suosittelen vierailemaan ystäväni blogissa http://runningwild.vuodatus.net/ joka myös harrastaa kestävyysjuoksua ja on nyt testaillut jonkin aikaa supereita ja hyvin vähäistä hiilari ruokavaliota hän varmaan osaisi kertoa itse paremmin siitä asiasta, jos taas haluat vienkkejä rakentamiseen tai remontointiin kerron ne sinulle mielelläni ;)

    Hyvää jatkoa ja onnistuneita juoksuja sinne kaukomaille :)

    VastaaPoista